Projecten

Projecten

Het Dija Fonds 

Dija Mustafa is ons geliefd teamlid in Gjakova en projectcoördinator van het ouderenproject Dignity. Zij heeft op 7 september de diagnose alvleesklierkanker gekregen. Ze heeft dringend medische behandeling nodig en omdat zij geen ziektekostenverzekering heeft, moeten de medische kosten ter plekke worden afgerekend. Met het Dija Fonds willen we zorgen dat ze toegang krijgt tot goede medische behandeling en zich geen zorgen hoeft te maken over de financiën. Alle hulp en gebed is van harte welkom. 

Dija Fonds
Totaal nodig: € 15.000,00
Restant: € 7.660,50
Behaald 48%

Geef een toekomst aan kwetsbare tieners

Tieners die vaderloos zijn of uit gezinnen komen waar ziekte en armoede heerst, hebben vaak weinig toekomstperspectief. Door middel van huiswerkbegeleiding, Engelse les en pastorale zorg willen we tieners helpen en voorbereiden op een betere toekomst. Door goed onderwijs kunnen ze uit de cirkel van armoede breken. Brugmedewerker Rrezarta heeft een groot hart voor deze kwetsbare kinderen en is gecertificeerd docent. Door gratis cursussen Engels aan te bieden kunnen we weeskinderen en arme tieners helpen die wel de wens maar niet de middelen hebben. Dit lesprogramma wordt gegeven in de stad Gjakova (Kosovo) De jongeren leren uitstekend Engels te spreken en schrijven, waardoor ze in de toekomst betere kansen op werk te hebben. Voor 20 euro per maand kunnen we goed lesmateriaal aanschaffen, een tiener hoge kwaliteit les aanbieden en toekomstperspectief geven.

Engels onderwijsprogramma

Maaltijdprojecten ouderen

We hebben twee maaltijdprojecten zowel in Kosovo (Gjakova) als in Noord-Albanië (Bajram Curri). In Noord-Albanië hebben we een huiskamerproject waar 21 kwetsbare ouderen elkaar ontmoeten voor een warme maaltijd en aanspraak. In Gjakova worden de warme maaltijden drie keer per week verdeeld aan ouderen die ziek of alleenstaand zijn en niet zonder hulp kunnen overleven. Naast de gezonde maaltijd, is het moment van sociaal contact voor hen ook erg belangrijk. Kosovo behoort naast Moldavie tot de armste landen van europa. Deze voorziening is nodig omdat deze kwetsbare groep anders geen of een langere tijd geen warm eten kunnen krijgen. 

Doneren gaarkeukens Kosovo en Albanië

 

Voedselpakkettenactie

De prijzen in Kosovo zijn sneller gestegen dan de prijze in Nederland. In veel gevallen liggen voedselprijzen ook hoger dan bij ons in de supermarkt. Maar veel ouderen, invaliden en mensen zonder baan moeten nog steeds van €100,- uitkering rond kunnen komen; een onmogelijke situatie voor hen. Deze mensen in nood willen we graag helpen met een voedselpakket om de maand door te komen. 

Ook wij merken het in de inkoop voor de voedselpakketten en voor de gaarkeukens. We hebben de afgelopen maanden al wel extra geïnvesteerd in voorraad maar dat moet nu weer. De prognose nu is dat de schaarste en dus ook de prijzen alleen nog maar verder oplopen en dus uitzichtlozer voor de ouderen en hulpbehoevenden. We willen graag opnieuw zoveel mogelijk voorraad inkopen en vragen u ons daarbij te helpen. We proberen zoveel mogelijk "smart" inkopen te doen. Wilt u ons helpen om onze voorraad op te bouwen zodat we minder afhankelijk zijn van de dagmarkt en voedselvoorziening zoveel mogelijk kunnen blijven garanderen?  Wilt u ons helpen?

Alvast van harte dank!

Doneer online voor onze voorraad!

 

[/kolommen]

Brandhout

De winters in Kosovo kunnen met -20 °C bitter koud zijn. Een gezin verbruikt per maand ongeveer twee kuub hout (afhankelijk van hoe koud het is). De kosten zijn gemiddeld rond de 50,- euro per kubieke meter hout. Met een bijdrage van 100 euro kan 1 arme familie een maand lang in de warmte zitten en voedsel bereiden.

Doneren brandhout

  •  

 

Ouderenproject Dignity

Kosovo en Albanië staan respectievelijk nummer 3 en 4 in de ranglijst van armste landen in Europa. Dat onderstreept wat wij met eigen ogen zien namelijk de armoede onder met name de ouderen. Met ouderenproject Dignity willen we ouderen hun waardigheid teruggeven door hen te voorzien van de noodzakelijke basisbehoeften. De zorg voor deze ouderen bestaat uit: 

  • Voedselvoorziening. 
  • Brandhout: 
  • Medische hulp: 
  • Kleding: 
  • Bezoeken: 

Ouderenproject Dignity

A cry for help.

Huilende mensen in de supermarkt die hun fles olie niet meer kunnen betalen. Dat is wat ik te horen krijg uit het veld. Naast dat wordt er uit angst voor schaarste gehamsterd door de mensen die hun boodschappen wel kunnen betalen, wat vervolgens de prijzen nog verder opdrijft. 

Ook wij merken het in de inkoop voor de voedselpakketten en voor de gaarkeukens. We hebben de afgelopen maanden al wel extra geïnvesteerd in voorraad maar dat moet nu weer. De prognose nu is dat de schaarste en dus ook de prijzen alleen nog maar verder oplopen en dus uitzichtlozer voor de ouderen en hulpbehoevenden. We willen graag opnieuw zoveel mogelijk voorraad inkopen en vragen u ons daarbij te helpen. We proberen zoveel mogelijk "smart" inkopen te doen. Wilt u ons helpen om onze voorraad op te bouwen zodat we minder afhankelijk zijn van de dagmarkt en voedselvoorziening zoveel mogelijk kunnen blijven garanderen? Voor € 15.000,- kunnen we voorraad inkopen zodat we in ieder geval de wintermaanden kunnen overbruggen. Wilt u ons helpen?

Alvast van harte dank!

Doneer online voor onze voorraad!

[/kolommen]