Projecten

Projecten

Een 4x4 voor Kosovo 
Afscheid van ‘The Black Beauty’

Eind september – tijdens het ronddelen van hout aan arme gezinnen – is de Brugauto er definitief mee opgehouden. De monteur had ons al gewaarschuwd dat het dit keer ernstig zou zijn. Helaas kreeg hij gelijk, de auto is niet meer te repareren. ‘The Black Beauty’ noemden we onze Toyota 4x4 auto altijd liefkozend. Deze auto was een geweldige gift van een zeer gulle donor. Er stonden toen al heel wat kilometers op de teller, maar de auto is nog meer dan 22 jaar tot grote zegen geweest. De Black Beauty heeft de ruige bergwegen van Noord-Albanië en Kosovo getrotseerd, en heeft duizenden kilo’s hulpgoederen bij mensen in nood gebracht.

Voordat de winter invalt en de wegen door sneeuw en ijs moeilijk begaanbaar zijn, hebben we dringend een ‘nieuwe’ tweedehands 4x4 nodig. We hebben daarom het autofonds ‘4x4’ opgestart. Waarschijnlijk wordt het een Volkswagenbus met 4x4 aandrijving. Er is een garage die ons helpt bij het zoeken naar een sterke auto met niet teveel kilometers. We verwachten met 15.000 euro de auto te kunnen aankopen. 

Zonder een sterke auto kunnen we geen hulp brengen op de afgelegen plekken. Helpt u mee? 

Een 4x4 voor Kosovo
Totaal nodig: € 15.000,00
Restant: € 4.985,00
Behaald 66%

Brandhout

De winters in Kosovo kunnen met -20 °C bitter koud zijn. Een gezin verbruikt per maand ongeveer twee kuub hout (afhankelijk van hoe koud het is). De kosten zijn gemiddeld rond de 50,- euro per kubieke meter hout. Met een bijdrage van 100 euro kan 1 arme familie een maand lang in de warmte zitten en voedsel bereiden.

Doneren brandhout

Maaltijdprojecten ouderen

We hebben twee maaltijdprojecten zowel in Kosovo (Gjakova) als in Noord-Albanië (Bajram Curri). Deze Gaar- of soepkeukens verdelen enkele keren per week een warme maaltijd aan de allerarmsten. Kosovo behoort naast Moldavie tot de armste landen van europa. Deze voorziening is nodig omdat deze kwetsbare groep anders geen of een langere tijd geen warm eten kunnen krijgen. In Noord-Albanië zorgt dit projectvoor de nodige sociale contacten tussen de mensen, ze kunnen hun maaltijd opeten in een warm lokaal en kunnen vaak nog wat extra eten meekrijgen voor de volgende dag.

Doneren gaarkeukens Kosovo en Albanië

Taallessen Engels

Ongeveer 20 arme jongeren leren goed Engels voor een betere toekomst. Helpt u mee? Project doel: gratis lessen Engels geven aan arme jongeren die mogelijkheden en vaardigheden hebben om te leren, maar niet de middelen hebben. Dit lesprogramma wordt gegeven in de stad Gjakova (Kosovo) De ongeveer 20 jongeren leren om Engels te spreken en te schrijven om in de toekomst betere kansen op werk te hebben. Met uw donatie kunnen we les materiaal aanschaffen, de onderwijzer betalen en het les lokaalje verwarmen e.d.

Engels onderwijsprogramma

Ouderenproject Dignity

Kosovo en Albanië staan respectievelijk nummer 3 en 4 in de ranglijst van armste landen in Europa. Dat onderstreept wat wij met eigen ogen zien namelijk de armoede onder met name de ouderen. Met ouderenproject Dignity willen we ouderen hun waardigheid teruggeven door hen te voorzien van de noodzakelijke basisbehoeften. De zorg voor deze ouderen bestaat uit: 

  • Voedselvoorziening. 
  • Brandhout: 
  • Medische hulp: 
  • Kleding: 
  • Bezoeken: 

Ouderenproject Dignity

A cry for help.

Huilende mensen in de supermarkt die hun fles olie niet meer kunnen betalen. Dat is wat ik te horen krijg uit het veld. Naast dat wordt er uit angst voor schaarste gehamsterd door de mensen die hun boodschappen wel kunnen betalen, wat vervolgens de prijzen nog verder opdrijft. 

Ook wij merken het in de inkoop voor de voedselpakketten en voor de gaarkeukens. We hebben de afgelopen maanden al wel extra geïnvesteerd in voorraad maar dat moet nu weer. De prognose nu is dat de schaarste en dus ook de prijzen alleen nog maar verder oplopen en dus uitzichtlozer voor de ouderen en hulpbehoevenden. We willen graag opnieuw zoveel mogelijk voorraad inkopen en vragen u ons daarbij te helpen. We proberen zoveel mogelijk "smart" inkopen te doen. Wilt u ons helpen om onze voorraad op te bouwen zodat we minder afhankelijk zijn van de dagmarkt en voedselvoorziening zoveel mogelijk kunnen blijven garanderen? Voor € 15.000,- kunnen we voorraad inkopen zodat we in ieder geval de wintermaanden kunnen overbruggen. Wilt u ons helpen?

Alvast van harte dank!

Doneer online voor onze voorraad!