Home Page Onze projecten

Brandhout voor de winter

Centrale verwarming, warme truien en een goed geïsoleerd huis. Zo komen wij in Nederland onze zachte winter door. Je moet er niet aan denken dat de verwarming het begeeft op een ijskoude dag.

In Kosovo kan makkelijk een meter sneeuw vallen en het kwik dalen tot twintig graden onder nul. Een verschrikkelijke kou. Het levert slapeloze nachten op. Je huis verwarmen met een houtkachel is dan de enige manier om op temperatuur te blijven. Op diezelfde kachel wordt ook eten gekookt en brood gebakken.

Maar wie afhankelijk is van een weduwenpensioen van €45,- of geen baan heeft, kan al dit benodigde hout nooit betalen.

Hout Kosovo
Stichting de Brug levert de allerarmsten deze winter brandhout en kan dit regelen voor € 60 per m3. Dit is inclusief transport, kosten van houtzagers en mensen die het hout rondbrengen. Zo krijgen niet alleen de allerarmsten steun tijdens de wintermaanden; óók is het goed voor de werkgelegenheid.

Projectonderdelen van: Brandhout voor de winter


Hout voor 1 maand

Hout wordt efficient gebruikt in Kosovaarse gezinnen. De houtkachel brandt niet alleen om het huis te verwarmen maar het wordt tegelijkertijd gebruikt als oven om het brood in te bakken en als fornuis om het eten op te koken.

De winters in Kosovo kunnen met -20 °C bitter koud zijn. Een gezin verbruikt per maand ongeveer een kuub hout (afhankelijk van hoe koud het is). De kosten zijn gemiddeld rond de 50,- euro per kubieke meter hout. Met een bijdrage van 50 euro kan 1 arme familie een maand lang in de warmte zitten en voedsel bereiden.

€ 50,-

Doneren

Houtzagen per kuub

Het hout wordt in hele boomstammen gekocht. Vervolgens moet er iemand worden ingehuurd met een grote zaagmachine om op locatie het hout in blokken te laten zagen.

€ 10,-

Doneren

Hout transport naar de gezinnen

Om de houtstammen naar het adres van het gezin te brengen moet een kleine vrachtwagen gehuurd worden.

€ 10,-

Doneren