Home Page Onze projecten

Ouderenproject Dignity

Sinds de oorlog van 1999 in Kosovo bestaat een goed pensioensysteem voor ouderen niet meer. Senioren ontvangen een uitkering van € 45 per maand en moeten het daarmee doen. Dit is onmogelijk om van rond te komen. Gelukkig worden de meeste ouderen geholpen door hun kinderen. Maar voor ouderen zonder familie is dit verschrikkelijk. Een goed zorgstelsel is er niet. Een groep ouderen lijdt in stilte aan diepe armoede, gebrek aan goede zorg en eenzaamheid.

Omroep Max ondersteunde twee jaar lang dit project en maakte hier twee televisie-items over. Deze zijn nog te zien via uitzending gemist. Met ouderenproject Dignity willen we ouderen hun waardigheid teruggeven door hen te voorzien van de noodzakelijke basisbehoeften.

De zorg voor deze ouderen bestaat uit:

  • Voedselvoorziening. In de winter wordt een paar keer per week een warme en voedzame maaltijd thuisbezorgd. Maandelijks wordt een voedselpakket verzorgd.
  • Brandhout: Alle ouderen krijgen een goede kachel en zoveel mogelijke brandhout om de winter door te komen. Temperaturen van –20 graden zijn niet uitzonderlijk.
  • Medische hulp: indien nodig kan een verpleegkundige of dokter worden opgeroepen. Elk kwartaal wordt voorzien in een hygiënepakket. Ook krijgen de ouderen een goed matras.
  • Kleding: Ouderen krijgen naar behoefte tweedehands kleding, dekens en meubels uit Nederland;
  • Bezoeken: Af en toe komen medewerkers of vrijwilligers op sociaal bezoek om mensen even uit de eenzaamheid te halen. Waar mogelijk wordt gekeken naar een uitstapje of uitje.

Wilt u het ouderenproject Dignity financieel ondersteunen? Dat kan gemakkelijk met iDeal via dit formulier:

Projectonderdelen van: Ouderenproject Dignity


Maandelijkse medicijnen per persoon per maand

Er zijn vele arme mensen die elke maand medicijnen nodig hebben, voor hun hart, of tegen suikerziekte en dergelijke. Omdat er geen ziektekostenverzekering bestaat in Kosovo, hebben de mensen die onder de armoedegrens leven geen toegang tot de gezondheidszorg.

€ 25,-

Doneren

Voedselhulp ouderen

We helpen kwetsbare ouderen met voedselhulp waar nodig. In Gjakova delen we warme maaltijden uit in de winter en in Noord Albanië runnen we een gaarkeuken. De ouderen kunnen naar het zgn. ouderenrestaurant komen voor een warme maaltijd. In de zomer doen we dit twee maal per week en in de winter 4 maal. Buiten dit hebben ze zo goed als niets.  Voor €30,- per maand kunt helpen om een oudere deze maaltijden te verstrekken.

€ 30,-

Doneren

Een voedselpakket

Voor € 25,- kunnen we een volledig voedselpakket afleveren.

€ 25,-

Doneren

Brandhout

In Kosovo Albanië  kan makkelijk een meter sneeuw vallen en het kwik dalen tot -20 °C. De meeste huizen hebben geen centrale verwarming, maar alleen een houtkachel om op temperatuur te blijven. Op diezelfde kachel wordt ook eten gekookt en brood gebakken. Maar hout is duur. Alleenstaande ouderen met € 45,- pensioen kunnen dit benodigde hout niet betalen. Stichting de Brug levert deze ouderen brandhout en kan dit regelen voor € 60 per m3. Dit is inclusief transport, kosten van houtzagers en mensen die het hout rondbrengen.

€ 60,-

Doneren